Programma LOB
1e leerjaar
In het eerste leerjaar krijg je talentontwikkeling, gericht op de persoonlijke ontwikkeling: wat vind je leuk en waar ben je goed in? Je houdt je bijvoorbeeld bezig met fotografie, design, EHBO, drama, creatief schrijven en muziek. Ook doe je mee aan Mundus & More, het naschoolse programma waar je allerlei workshops kunt kiezen.
2e leerjaar
Dit jaar draait het om het kiezen van de juiste afdeling in de bovenbouw. Daarom staan de volgende LOB-activiteiten op het programma:
- Talentlessen: een aantal weken volg je de volgende lessen: Ondernemen, Mobiliteit, PIE, Horeca, Zorg & Welzijn, Media, Bouwen & Wonen, Design & Kunst.
- Reflectie: Bij de mentor en P&S wordt gewerkt aan het nadenken over de Talentlessen en Mundus & More; wat vond je leuk, wat past er bij jou en waarom?
- Informatieavond: jij en je ouders krijgen informatie over het kiezen van een profiel en de mogelijkheden daar.
- Bliksemstage: je gaat een dagdeel op bezoek bij een bedrijf of instelling.
- TechLOB: in deze lessen ontdek je welke mogelijkheden er zijn in de techniek en ICT.
- Voorlichting en praten: leerlingen uit de bovenbouw komen vertellen over hun ervaringen.
- Keuzeavond: je krijgt samen met je ouders voorlichting op de afdeling van je keuze. Jullie bevestigen deze keuze daarna met een handtekening op het keuzeformulier. Lees hier meer over het kiezen van beroepsgerichte projecten.
- Mentorles: de mentor besteedt in de les aandacht aan het keuzeproces.
3e leerjaar
- Bliksemstage: je gaat een dagdeel op bezoek bij een bedrijf of instelling.
- Beroepsgerichte projecten: je kiest voor een van deze projecten en hebt daar gedurende een half jaar les in (verplicht examenonderdeel).
- Professional in de klas: mensen uit het werkveld komen vertellen in de klas.
- Vaklessen: je krijgt les van vakdocenten.
- Beroepsgerichte stages: 2 weken lang doe je ervaring op, ook met een stagecontract en een stageboekje.
4e leerjaar
Het examenjaar is gericht op het behalen van het diploma. Maar daarnaast is het oriënteren op een vervolgopleiding en het op tijd aanmelden erg belangrijk. De activiteiten zijn:
- Beroepsgerichte projecten: je kiest voor een van deze projecten en hebt daar gedurende een half jaar les in (verplicht examenonderdeel).
- LOB-lessen: Je krijgt les van een decaan. Die helpt je met het maken van de keuze die bij jou past. Je moet bijvoorbeeld opdrachten doen om je eigen mogelijkheden beter te leren kennen en een presentatie houden. Ook voer je een loopbaangesprek.
- Beroepskeuzetest: je maakt een test onder begeleiding van de decaan.
- Student of oud-leerling in de klas: deze komt vertellen over een opleiding en/of beroep.
- Open dagen MBO: het bezoeken van open dagen is een verplicht onderdeel van het LOB-programma.